HA 6 GG - Hungarian

amateur radio station

Naptár

Előző hónap December 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1
week 49 2 3 4 5 6 7 8
week 50 9 10 11 12 13 14 15
week 51 16 17 18 19 20 21 22
week 52 23 24 25 26 27 28 29
week 1 30 31

Optikai hálózatok

Nem is olyan régen a szolgáltatóm jóvoltából beléphettem az internetet optikai hálózaton elérők táborába. Már FTTH rendszerű internet eléréssel garázdálkodhatok. De mi is az az FTTH?

Mivel nekem is új volt ez a dolog és eddig csak érintőlegesen foglalkoztam ezzel a rendszerrel, most egy kicsit alaposabban utána jártam hogy is van ez. Jó tudni hogy miért is fut végig a szobában egy üvegszálas adatátviteli kábel, és tulajdonképpen mire is képes. Hogyan működik és legfőképpen mitől lesz ez nekem jó, mint előfizetőknek?

Mielőtt ebbe belekezdenénk, nézzük meg egy kicsit a vezetékes internetszolgáltatások működését. Alapvetően három technológia létezik jelenleg: az ADSL, a kábelnet és a DIGI által eddig kiépített Ethernet alapú hálózat.

Mindhárom technológia használ üvegszálat az adatforgalom bonyolításához, de ezek még nem érik el az előfizetőket. Az ADSL például a helyi telefonközpont és a lakás között használ réz telefonkábeleket az adatok küldéséhez, a helyi központtól (DSLAM) viszont már üvegszálas technológiával mennek az adatok. Ugyanez igaz a kábelnetre és az Ethernet alapú megoldásokra is: gyakorlatilag csak az előfizetőt elérő utolsó néhány száz méteren utaznak az adatok rézkábelek segítségével, a fennmaradó út jelentős részét fényvezetőszálon teszik meg.

Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és megjelentek olyan új szolgáltatások, mint az IPTV, a Video-On-Demand, vagy akár a Youtube és annak HD változata, a fejlesztések iránya eddig is az volt, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét. Ez a kör az FTTH-val gyakorlatilag bezárul.

Mi az FTTH?

Fiber To The Home, vagyis üvegszál az otthonig. Ez annyit jelent, hogy az optikai kábelt az előfizető ajtajáig, vagy mint esetemben még annál is tovább viszi a szolgáltató.

FTTx

Az FTTH ezek közül egyértelműen a legjobb, mert itt az üvegszál közvetlenül az előfizető otthonáig tart, nem marad réz szakasz a szolgáltató hálózatában. Ez a későbbi bővítések szempontjából kulcskérdés.

Azt azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az FTTH nem egy konkrét technológiát takar, csupán azt jelenti, hogy a teljes szakasz üvegszál alapú.

Kétféle megközelítés van:

A direkt üvegszál (pont-pont) annyit jelent, hogy a központig minden előfizetőnek dedikált összeköttetése van, azon nem osztozik senkivel. Kicsit a hagyományos telefonvonalakra hasonlít, mert a telefonvonal is egy, a központig dedikált szakasz.

Az osztott üvegszálnál (pont-multipont) viszont bár minden előfizető fényvezető kábellel van bekötve, azok alapvetően valamilyen leosztásban férnek hozzá egyetlen üvegszál kapacitásához, tehát nincs a központig tartó dedikált szakasz.

A szolgáltatók az osztott üvegszál mellett döntöttek többek között gazdasági és telepíthetőség hatékonyabb és gyorsabb volta miatt.

Az osztott üvegszálas rendszerben alapvetően két technológia verseng: az egyik az AON (Aktív Optikai Hálózat) a másik pedig a PON (Passzív Optikai Hálózat).

Alábbi kép jól szemlélteti az alapvető különbséget: az AON egy leginkább az Ethernetre (otthoni vezetékes hálózat) hasonlító kapcsolható elérési technológia, mely Switch-ek segítségével szegmentálható, a csomagok irányíthatóak. Ezzel szemben a PON leginkább a kábeltv hálózatokra hasonlít: egyetlen üvegszál (osztott közeg) kapacitását több előfizető használja, akiket passzív optikai elosztókkal kapcsolunk ugyanarra az optikai kábelre. A különböző végpontokhoz tartozó adatokat az optikai végberendezések szűrik meg: a nem nekik címzett csomagokat eldobják.

AON versus PON

Passzív Optikai Hálózatot olcsóbb építeni és karbantartani is, hiszen a nevéből adódóan nincsenek aktív (áramot, légkondicionálást igénylő) elemek (kapcsolók, forgalomirányítók stb.) az előfizető és a "helyi központ" között, ennek megfelelően erre esett a választás.

PON technológiából is többféle létezik, ezek közül is elsősorban az E-PON és a G-PON változatok értek el sikereket világszerte a velük bekötött előfizetők számát tekintve. Ebben a cikkben a G-PON technológiáról lesz szó, mivel nagy valószínűség szerint, ezzel fogunk találkozni otthonainkban.

Sok új kifejezéssel, technológiával ismerkedtem meg, az alábbi kép amolyan összefoglalóképpen talán segít jobban átlátni, hogy mivel is folytatjuk a következőkben:

FTTx ismertető
A G-PON technikai részletei

 

Az idehaza történő - az előfizetőt elérő - üvegszálas fejlesztések mind a G-PON technológiát használják, a következőkben nézzük meg azt, hogyan is működik.

A G-PON az előfizetőhöz egyetlen üvegszálon keresztül jut el, ellentétben a korábbi technológiákkal, ahol a feltöltési és a letöltési iránynak külön-külön fényvezetőszálra volt szüksége. Ezt az ún. hullámhossz-osztásos multiplexelés (Wavelength Division Multiplexing) segítségével oldják meg, ami annyit jelent, hogy a felfelé és a lefelé iránynak más a hullámhossza, így tudnak kommunikálni egy időben anélkül, hogy zavarnák egymás működését.

A G-PON jelenlegi megvalósítása 2,4Gbit/s letöltési és 1,2 Gbit/s feltöltési sebességet tud nyújtani egyetlen kábelen, amin párhuzamosan több előfizető is osztozik. Hogy pontosan hány előfizető osztozik ezen a sávszélességen, azt a kiépítés helye is nagyban meghatározza. A szabvány elméletben 1:128-as arányt maximál (egy kábelen 128 ügyfél osztozik), a valóságban azonban az 1:32-es, vagy ettől is kisebb elosztási arányt használnak a szolgáltatók. Az optikai jelet az előfizetők között ún. passzív optikai elosztókkal (splitter) osztják meg. A szabvány időosztásos multiplexelés (Time Division Multiplexing) segítségével teszi lehetővé, hogy az osztott közeget egyszerre több ügyfél is tudja használni. A jelzésrendszerben pedig előremutató hibajavítást vezettek be.

Távolság. Korábban az ADSL-nél sok probléma származott abból, hogy a központtól távolabb már csak egyre kisebb sebességgel lehetett stabil kapcsolatot fenntartani. Ez a probléma a G-PON-nal a múlté. A szabvány szerint a G-PON maximálisan 60km távolságra képes bármifajta aktív eszköz nélkül továbbítani az optikai jelet. Természetesen minél több felé osztok egy nyalábot - mivel passzív elosztókat használunk - annál nagyobb lesz az elosztókon fellépő veszteség (csillapítás). A szolgáltatók általában 1:32-es osztási arányt használnak. Még ebben az esetben is 20km az áthidalható távolság, tehát nem fordulhat az elő, hogy nem lehet Optikai Internet elérést biztosítani azért, mert messze vagyunk a központtól. Ahol az infrastruktúra rendelkezésre áll, ott mindenhol egyforma színvonalon lehet majd élvezni a szolgáltatást.

 

G-PON hozzáférési hálózat

A G-PON hozzáférési (Access) hálózata 4 elemből áll: a szolgáltató oldalán az OLT, az előfizető oldalán az ONT, a kettőt pedig maga az optikai kábel köti össze, illetve az ügyfeleket a passzív optikai elosztó kapcsolja a fényvezetőszálra.

G-PON hálózat

A szolgáltató oldalán található az OLT (Optical Line Terminal) mely kiépítéstől függően több száz, vagy akár több ezer G-PON kapcsolatot tud kezelni és a helyi központban található. Itt futnak össze a felhasználóktól érkező üvegszálak, és itt történik az előfizetőktől érkező adatok átkapcsolása a gyökér hálózatba (Core network). Ez a berendezés vezérli minden G-PON kapcsolat működését: melyik végpont, mikor, mennyi időre férhet hozzá az átviteli közeghez, itt történik az IPTV előfizetőkhöz történő kapcsolása is. Természetesen hibadetektálási, managelési és diagnosztikai feladatokat is ellát, illetve a Downstream oldalt titkosítással látja el, hogy biztosan mindenki csak ahhoz az adathoz férjen hozzá, amit neki címeztek. A sávszélesség előfizetéshez tartozó korlátozása is ebben a berendezésben zajlik.

OLT - Optical Line Terminal

Az előfizető oldalán található az ONT (Optical Network Terminal). Köznapi kifejezéssel élve mondhatjuk, hogy ez a modem: a készülék mely az optikai jeleket a háztartásokban elterjedt 10/100/1000 Mbit/s-os sebességű Ethernet hálózathoz illeszti. Az egy G-PON kapcsolaton található összes ONT-t az OLT vezérli, szabályozza, hogy mikor melyik ONT férhet hozzá a kábel kapacitásához. Gyakran félreértésre ad okot, hogy az ONT készülékeken több Ethernet port is van, így sokan azt hiszik, hogy képes routerként is üzemelni. Ez sajnos nem így van. Ahogyan az ADSL és kábelmodemeknél, úgy ebben az esetben is szükség van egy routerre, ha több PC számára szeretnénk megosztani a kapcsolatot. A legtöbb szolgáltató PPPoE betárcsázással hitelesíti az előfizetőket.

A szolgáltatót és az előfizetőket az optikai kábel köti össze. A kommunikáció egymódusú (single mode fiber) fényvezető szálakon keresztül valósul meg. Ez teszi lehetővé a viszonylag nagy (20-60km) áthidalási távolságokat, illetve azt, hogy elegendő egyetlen üvegszál a kétirányú kommunikáció megvalósításához.

A passzív optikai elosztó pedig az ügyfelek fényvezető szálainak egyetlen G-PON kábelre történő kapcsolását teszi lehetővé. Ez az elosztó nem igényel áramellátást, és épülettömbök esetén általában a lépcsőház aljában található, de kertvárosi övezetekben akár egy egész utcát is fel lehet fűzni egyetlen G-PON szálra a segítségével.

Passzív optikai elosztó

 

G-PON Core hálózat

G-PON gyökérhálózat

CWDM: vagy más néven durva hullámhossz-osztásos multiplexelés azt jelenti, hogy egyetlen üvegszálon keresztül több eltérő hullámhosszú fényt visznek át egyszerre, ezáltal többszörösére növelik a fényvezető átviteli kapacitását. Jó példa erre az Ethernet LX-4, mely négy hullámhossz összefogásával egyetlen fényvezető szálon képes a 10Gbit/s-os sebesség elérésére, áthidalási távolsága pedig erősítés nélkül is 20-60km lehet. Utóbbi tulajdonsága ideálissá teszi alkalmazását a városi hálózatokban, ám a sűrűn lakott területeken, illetve a központok centralizálásának tervei miatt könnyen lehet, hogy kapacitása már szűkös lehet az alkalmazásához.

DWDM: a sűrű hullámhossz-osztásos multiplexelés ad igazi magoldást az adatéhes hozzáférési hálózatok kiszolgálásához. A DWDM gyakorlatilag ugyanúgy működik mint a CWDM, csak sokkal több hullámhosszat használnak. A mai elterjedt DWDM rendszerekben 40-80 hullámhosszat fognak össze, de a jövőben ezt a számot is növelni szeretnék. Ezzel a technikával elérhető a 40, 100 vagy akár 160 Gbit/s-os sávszélesség is.

A G-PON jövője:

A G-PON egy hozzáférés hálózati technológia, akár az ADSL vagy a kábelnet. A hozzáférési hálózat (Access Network) az előfizető otthonától a tágabb értelemben vett központig tart. Hívják "utolsó mérföldnek" is, mivel a szolgáltató hálózatának ezen szakasza az utolsó lépcsőfok a gyökérhálózat és az előfizető között. Ennek a hálózatnak a cseréje, felújítása, vagy fejlesztése messze a legköltségesebb. Ennek megfelelően helyénvaló, ha már most felkészülünk arra, hogy ha a jövőben elfogyna a jelenlegi kapacitás, akkor milyen lehetőségeink lesznek a bővítésre.

10G-PON

Alkalmazásával a letöltési irány 10Gb/s-ra, a feltöltési irány pedig 2,5Gb/s-ra nő. Bevezetéséhez egyáltalán nem szükséges a hozzáférési hálózat bárminemű módosítása. Sőt: a G-PON és a 10G-PON képes párhuzamosan működni ugyanazon az infrastruktúrán, mivel más hullámhosszú fényt használ az átvitelhez. A 10G-PON a hagyományos PON-hoz hasonlóan tisztán időosztásos multiplexeléssel működik. Megvalósításához növelni kell a vevő érzékenységét, vagy az optikai adó teljesítményét. Az idegen hullámhosszak szűrése beépítésre kerül a jelenlegi ONT készülékekbe.

WDM-PON:

A hagyományos PON esetében az egy optikai szálon lévő előfizetők azonos hullámhosszon-páron osztoznak feltöltési és letöltési irányba. A WDM-PON ezzel szemben minden előfizetőnek külön hullámhossz-párat biztosít feltöltési és letöltési irányba is.

WDM-PON

Ez azt jelenti, hogy bár maga az optikai szál osztott közeg marad, de mivel minden előfizetőnek dedikált hullámhossz-párja lesz a központig, ezért nem kell osztoznia senkivel a kapacitáson, vagyis a 2,4/1,2Gbps-os kapacitás dedikált sávszélességgé válik. Mintha minden előfizetőnek saját üvegszálas kapcsolata lenne. Az idegen hullámhosszak szűrése beépítésre kerül a jelenlegi ONT készülékekbe.

Hullámhossz-osztás:

Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a WDM-PON-hoz hasonlóan különböző hullámhosszat biztosít a letöltési irányba, de a feltöltési irány közös hullámhosszát megtartják. Ennek értelmében letöltési irányba minden ügyfélnek dedikált sávszélessége lesz, de a feltöltési sávon továbbra is osztoznak az egy kábelen lévő végpontok. Ez a technika kombinálható a 10G-PON-nal is, így a két PON technológia párhuzamosan tud működni ugyanazon a kábelen anélkül, hogy zavarnák egymás működését.

Hullámhossz-osztás
MWDM beágyazás

 

 Ha nem is túl röviden, és nem is nagyon részletesen, de egyenlőre ennyit erről. Hamarosan lesz még róla további ismertető, mert egyre jobban érdekel a dolog. Ami biztos az az, hogy nagyon érdekes a dolog, és nem csak az újdonság varázsa miatt.

Források: ITU, Ieee, Huawei, FTTH Council, Logout.hu, Wikipedia,

Hozzászólások   

#1155 WarrenExaws 2019-12-15 19:39
canada pharmacy canadian pharmacy cheap
Idézet
#1154 MarvinSat 2019-12-15 19:25
canadian pharmacies online
precription drugs from canada
canadian pharmacy coupon code online pharmacy viagra dtnobpiwndfbm
Idézet
#1153 Eric 2019-12-15 19:12
tadalafil in luts cialis online usa: http://cialisoni.com/
tadalafil online paypal cialis online pharmacy: http://cialisoni.com/# tadalafil comprar
españa tadalafil fast shipping http://cialisoni.com/ vardenafil vs sildenafil vs tadalafil
Idézet
#1152 MarvinSat 2019-12-15 19:08
mexican pharmacy online
canadian pharmacy near me
canadian pharmacy sarasota canadian pharmacy reviews edskyebnljues
Idézet
#1151 Roberterync 2019-12-15 17:50
online pharmacy without scripts vipps canadian pharmacy
global pharmacy canada http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy generic viagra canadian pharmacy world coupons
Idézet
#1150 Troy 2019-12-15 17:43
sildenafil dissolution profile generic viagra: http://viarowbuy.com effect
of sildenafil on sperm viagra no prescription: http://viarowbuy.com avis sildenafil
citrate el sildenafil es una droga http://viarowbuy.com/ cuanto tiempo dura el efecto del sildenafil 50 mg
Idézet
#1149 WilfordHOX 2019-12-15 17:39
canada drugs online review http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1148 Roberterync 2019-12-15 17:36
best canadian pharmacy to buy from cheap viagra online canadian pharmacy
real canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
pharmacy today legit canadian pharmacy online
Idézet
#1147 WilfordHOX 2019-12-15 17:22
canadian family pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1146 Kathlene 2019-12-15 16:56
under tadalafil shop uk viagrapid.com: http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php
daily potenzmittel tadalafil generika super tadalafil nedir fiyatı cost of viagra per pill: http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php similarly tadalafil dove agisce yet tadalafil y perdida de
vision http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php deliberately tadalafil
36 hour mg
Idézet
#1145 MarvinSat 2019-12-15 16:48
best online pharmacy
real canadian pharmacy
ordering drugs from canada pharmacy near me rhczwbkbqrsuz
Idézet
#1144 MarvinSat 2019-12-15 16:30
canadian pharmacy levitra value pack
canadian pharmacy phone number
the canadian pharmacy canada drug pharmacy ymfbqrvbajiiq
Idézet
#1143 Roberterync 2019-12-15 15:08
rx pharmacy canadian online pharmacy reviews
mail order pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
buying drugs from canada canadian online pharmacy reviews
Idézet
#1142 WilfordHOX 2019-12-15 15:06
24 hours pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1141 WilfordHOX 2019-12-15 14:49
walgreens online pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1140 MarvinSat 2019-12-15 14:02
walgreens online pharmacy
the pharmacy
certified canadian international pharmacy adderall canadian pharmacy zpiwddrsizjus
Idézet
#1139 MarvinSat 2019-12-15 13:46
california pharmacy
online pharmacy
my canadian pharmacy reviews discount pharmacy eyxnmfornappr
Idézet
#1138 Roberterync 2019-12-15 12:59
best canadian pharmacy for cialis discount pharmacy card
canadian pharmacy viagra 50 mg http://canadianpharmacystorm.com/#
professional pharmacy best canadian pharmacy for viagra
Idézet
#1137 Roberterync 2019-12-15 12:45
best canadian pharmacy to buy from canadian pharmacy cheap
online canadian pharmacy reviews http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy reviews canadian pharmacy coupon code
Idézet
#1136 WilfordHOX 2019-12-15 12:22
walmart online pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1135 WilfordHOX 2019-12-15 12:12
viagra canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1134 Lashawnda 2019-12-15 12:01
ahead comprar tadalafil cobrança viagrapid.com: http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php terribly what is
generic tadalafil totally hvor køber man tadalafil generic viagra 100mg for sale: http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php tourist tadalafil and claritin everywhere what happens if female takes tadalafil http://viagrapid.com/generic-viagra-online.php wrong pareri su tadalafil
Idézet
#1133 MarvinSat 2019-12-15 11:39
indian pharmacy
prescription drugs from canada
pharmacy rx one us pharmacy jjvmzmlvetouh
Idézet
#1132 MarvinSat 2019-12-15 11:30
canadian pharmacy victoza
medical pharmacy
mail order pharmacy buying drugs from canada vjwsofwnlnxio
Idézet
#1131 WilfordHOX 2019-12-15 10:41
canada drug pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1130 Kent 2019-12-15 10:36
normally private online viagra: http://viagrapid.com/ free structure everywhere stranger http://viagrapid.com/ aside
promotion direct shot cheap viagra usa
without prescription: http://viagrapid.com/ closely box
Idézet
#1129 Roberterync 2019-12-15 10:35
best canadian pharmacy to buy from canadian pharmacy coupon
canadian pharmacy cialis 20mg http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy prices canadian pharmacy viagra
Idézet
#1128 WilfordHOX 2019-12-15 10:31
canadian pharmacy generic viagra http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1127 WilfordHOX 2019-12-15 10:30
cheap viagra online canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1126 Roberterync 2019-12-15 10:21
tadalafil canadian pharmacy canadian online pharmacy no prescription
canada drug pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
safe canadian pharmacy canada drugs reviews
Idézet
#1125 MarvinSat 2019-12-15 09:43
us online pharmacy
canadian pharmacies online
canadian pharmacy generic levitra canadian pharmacy cialis 40 mg lxgxviyzwelfc
Idézet
#1124 canada drug pharmacy 2019-12-15 09:42
canadian pharmacy ltd http://canadianpharmacystorm.com/#
best canadian online pharmacy reviews
Idézet
#1123 MarvinSat 2019-12-15 09:29
online pharmacy reviews
legit canadian pharmacy online
express scripts pharmacy cheapest pharmacy hikaycdeioxlp
Idézet
#1122 WilfordHOX 2019-12-15 09:00
prescription drugs from canada http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1121 WilfordHOX 2019-12-15 08:50
canadian pharmacy cheap http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1120 Roberterync 2019-12-15 08:14
buying drugs from canada canadian pharmacy viagra
canadian online pharmacy viagra http://canadianpharmacystorm.com/#
pharmacy rx one legit canadian pharmacy
Idézet
#1119 Roberterync 2019-12-15 08:00
my canadian pharmacy canadian pharmacy meds review
canadian pharmacy world http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy ratings mail order prescription drugs from canada
Idézet
#1118 MarvinSat 2019-12-15 07:05
canadian discount pharmacy
canadian pharmacy scam
online pharmacy india canadian pharmacy meds review qnmubepvzqlfw
Idézet
#1117 WilfordHOX 2019-12-15 06:32
24 hour pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1116 WarrenExaws 2019-12-15 06:17
on line pharmacy best canadian pharmacy to buy from
Idézet
#1115 Roberterync 2019-12-15 05:53
best canadian pharmacy for viagra legit canadian pharmacy online
reliable canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
pharmacy today canadian pharmacy
Idézet
#1114 Roberterync 2019-12-15 05:39
canadian pharmacy online cialis reputable canadian online pharmacy
canadian pharmacies online http://canadianpharmacystorm.com/#
the peoples pharmacy best online canadian pharmacy
Idézet
#1113 MarvinSat 2019-12-15 04:54
canadian online pharmacy cialis
legitimate canadian pharmacy
canadian pharmacy sarasota canadian pharmacy victoza kxozkexitwoij
Idézet
#1112 MarvinSat 2019-12-15 04:39
online pharmacy no prescription
canadian pharmacy generic viagra
canadian pharmacy cialis 40 mg cheapest pharmacy aozagentuvsqv
Idézet
#1111 WilfordHOX 2019-12-15 04:19
legit canadian online pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1110 WilfordHOX 2019-12-15 04:03
24 hr pharmacy near me http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1109 Roberterync 2019-12-15 03:31
online pharmacy canada 24 hour pharmacy near me
adderall canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
online canadian pharmacy review online pharmacy reviews
Idézet
#1108 LarryDox 2019-12-15 03:27
canadian neighbor pharmacy canadian pharmacy phone number modafinil online pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy meds rx pharmacy
Idézet
#1107 Roberterync 2019-12-15 03:17
viagra canadian pharmacy canadian pharmacy no scripts
legit canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian online pharmacy no prescription canadian pharmacy without prescription
Idézet
#1106 LarryDox 2019-12-15 03:14
online pharmacy no prescription canadian pharmacy levitra legitimate canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
canada online pharmacy п»їcanadian pharmacy online
Idézet
#1105 MarvinSat 2019-12-15 02:29
online pharmacy india
best canadian pharmacy online
canadian online pharmacy cialis canadian pharmacy sildenafil bjsylkeqwdmxu
Idézet
#1104 MarvinSat 2019-12-15 02:15
precription drugs from canada
canadian pharmacy no prescription
canadian pharmacy cialis reviews canadian king pharmacy uzmlxsvaztsfy
Idézet
#1103 WilfordHOX 2019-12-15 01:58
medical pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1102 WilfordHOX 2019-12-15 01:43
canadian pharmacy checker http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1101 Roberterync 2019-12-15 01:08
canadian drugs pharmacy canadian pharmacy checker
prescription drugs online http://canadianpharmacystorm.com/#
pharmacy express reputable canadian online pharmacy
Idézet
#1100 MarvinSat 2019-12-15 00:09
walgreens online pharmacy
canada drugs online reviews
canadian pharmacy meds canadian pharmacy victoza evukxymaeyjnd
Idézet
#1099 MarvinSat 2019-12-14 23:56
canadian pharmacy meds reviews
canadian mail order pharmacy
canadian online pharmacy cialis best canadian pharmacy for viagra ndbbhnxsniavr
Idézet
#1098 WilfordHOX 2019-12-14 23:39
safe canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1097 WilfordHOX 2019-12-14 23:23
pharmacy discount card http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1096 Roberterync 2019-12-14 22:44
professional pharmacy canada drugs online reviews
canadian pharmacy world http://canadianpharmacystorm.com/#
global pharmacy canada generic viagra online canadian pharmacy
Idézet
#1095 Roberterync 2019-12-14 22:29
vipps approved canadian online pharmacy canadian pharmacy discount code
indian pharmacy online http://canadianpharmacystorm.com/#
pharmacy online specialty pharmacy
Idézet
#1094 Will 2019-12-14 22:24
V http://cialisles.com cialis generic tadalafil for sale, eventually cialis oral
dosage cialis 20
mg best price: http://cialisles.com/ or cialis;
Idézet
#1093 Mable 2019-12-14 21:55
I seriously love your website.. Excellent colors &
theme. Did you create this web site yourself? Please
reply back as I'm attempting to create my very own website and want
to know where you got this from or just what the theme is called.

Thanks!

my homepage ... где
можно купить виагру: https://viagravonline.com/
Idézet
#1092 MarvinSat 2019-12-14 21:35
trusted online pharmacy reviews
24 hour pharmacy near me
canadian pharmacy reviews canadian mail order pharmacy jpuddqiznuvex
Idézet
#1091 WilfordHOX 2019-12-14 21:08
canadian online pharmacy cialis http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1090 WilfordHOX 2019-12-14 20:48
best canadian online pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1089 WarrenExaws 2019-12-14 20:35
best canadian pharmacy discount pharmacy card
Idézet
#1088 Roberterync 2019-12-14 20:23
reputable canadian pharmacy best canadian pharmacy for viagra
precription drugs from canada http://canadianpharmacystorm.com/#
best online pharmacy canadian pharmacy generic cialis
Idézet
#1087 Roberterync 2019-12-14 20:09
certified canadian pharmacy family pharmacy
precription drugs from canada http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy levitra best canadian online pharmacy
Idézet
#1086 MarvinSat 2019-12-14 19:31
pharmacy rx one
best canadian pharmacy for cialis
pharmacy open near me pharmacy open near me swhfdzluipejw
Idézet
#1085 MarvinSat 2019-12-14 19:18
canadian pharmacy levitra value pack
canadian pharmacy cialis 40 mg
pharmacy near me canadian drugs pharmacy wclmppcvpjmmq
Idézet
#1084 Georgesom 2019-12-14 19:17
certified canadian pharmacy canadian pharmacies online
cheap viagra canadian pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1083 Thomasgow 2019-12-14 18:56
canadian pharmacy reviews canada drugs reviews
canadian king pharmacy
Idézet
#1082 WilfordHOX 2019-12-14 18:07
drugs from canada http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet
#1081 Roberterync 2019-12-14 18:05
india pharmacy best canadian pharmacy online
uk pharmacy http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy world certified canadian international pharmacy
Idézet
#1080 Roberterync 2019-12-14 17:51
best canadian online pharmacy reviews canada drugs online review
legitimate canadian pharmacy online http://canadianpharmacystorm.com/#
canadian pharmacy no prescription certified canadian international pharmacy
Idézet
#1079 WilfordHOX 2019-12-14 17:49
pharmacy canadian http://canadianpharmacystorm.com/#
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Betting site http://cbetting.co.uk more info for Paddy Power Offers